Alles wat je moet weten over mondkapjes voor in de trein

In Nederland zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht en er is dus een grote kans dat je moet investeren in mondkapjes voor in de trein. De verplichting is het belangrijkste onderdeel van de regel en draag je geen mondkapje of weiger je deze op te doen na een waarschuwing dan krijg je een boete van 95 euro. In Nederland vertrouwt de regering vooral op richtlijnen die iedereen moet volgen en deze strenge verplichting is dus eigenlijk een uitzondering. Op andere plaatsen zijn mondkapjes niet verplicht, maar gelden de basisregels.

Niet-medische mondkapjes voor in de trein

Er is een goede reden waarom mondkapjes voor in de trein verplicht zijn en dat is omdat daar afstand houden en het volgen van de basisregels niet altijd mogelijk is. Daarnaast komen er een aantal vreemdelingen samen die allen het virus gemakkelijker verspreiden zo gauw ze de trein in stappen. Daarom is er daar extra bescherming nodig en zijn niet-medische mondkapjes voor in de trein verplicht. Deze niet-medische kapjes zorgen ervoor dat de drager het virus niet kan verspreiden. Ze beschermen je niet voldoende tegen het oplopen van het virus. Daarom ook deze verplichting, want als iedereen een niet-medisch mondkapje draagt, dan is iedereen veilig.

Geen medische mondkapjes dragen

Laat deze informatie je niet afschrikken, want de overheid heeft hier wel over nagedacht. En ga vooral geen medische mondkapjes kopen, want die moeten beschikbaar blijven voor personeel in ziekenhuizen en klinieken. Zij komen dagelijks met patiënten in aanraking en kunnen hun werk niet doen als ze geen medische mondkapjes kunnen dragen. Niet-medische mondkapjes zijn voor in de trein voldoende en als je toch wat extra bescherming zoekt, dan zijn er een aantal manieren waarop je dat kunt doen.

Niet-medische mondkapjes met filter

Er worden mondkapjes met filter aangeboden die 70 procent effectiever zijn dan de standaard niet-medische mondkapjes. Draag jij het virus bij je en weet je dit nog niet, dan draag je het minder gemakkelijk over. Als iemand in de trein het virus draagt en deze houdt zich niet aan de regels of heeft een mondkapje op van slechte kwaliteit, dan is de kans dat jij het virus oploopt ook veel kleiner. Een andere optie die je hebt is om 3-laags niet medische mondkapjes voor in de trein te kopen. Ook deze geven je net iets meer zekerheid.

De regels

In de trein zijn niet-medische mondkapjes dus verplicht. Hierop word je gecontroleerd door de conducteur. Als zij je zonder mondkapjes voor in de trein aantreffen, dan geven ze je een waarschuwing en/of een boete. De regels zijn streng, want in het openbaar vervoer kunnen de richtlijnen niet worden gevolgd. Als je met de trein gaat reizen, dan zet je het mondkapje op als je naar binnen stapt. Op het perron is dit dus nog niet nodig. De mondkapjes voor in de trein doe je weer af als je het voertuig uitstapt. Daarna gooi je ze weg of berg je ze op in een luchtdicht zakje om ze te wassen.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *