De voordelen van yoga

Het woord yoga is afkomstig van het woord yiji. In het Sanskriet staat dit woord voor eenheid. Yoga is een bepaald soort oefening die ervoor zorgt dat je lichaam en je geest met elkaar in balans komen. Yoga beoefenen heeft een groot aantal voordelen.

Als er iets is wat gezond is voor zowel je lichamelijke als je fysieke gezondheid dan is het wel yoga. Er zijn een aantal voordelen die wel en een aantal voordelen die juist niet door de wetenschap worden ondersteund. Toch zijn er een aantal voordelen die wel wetenschappelijk bewezen zijn.

Stress verminderen

Wanneer je aan yoga doet dan leer je optimaal te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat stress aanzienlijk wordt verminderd. Er is een onderzoek gedaan onder ruim 20 vrouwen die allemaal zeiden dat ze emotioneel uit balans waren.

Het bleek na drie maanden dat deze vrouwen, nadat ze mee hadden gedaan aan een yoga programma wat drie maanden duurde, veel minder last hadden van stress, vermoeidheid, angstgevoelens en depressie.

Dit uit nog een aantal andere onderzoeken gebleken. Wanneer je een yogaprogramma van 10 weken volgt helpt om stress en klachten zoals angstgevoelens aanzienlijk te verminderen. Dit geldt zowel voor yoga als een combinatie van yoga en meditatie.

Ontstekingremmend

Behalve dat yoga heel goed is voor je mentale gezondheid, is het ook nog eens zo dat yoga ontstekingsremmend werkt. Ook al is een ontsteking een normale reactie van ons immuunsysteem, toch kunnen chronische ontstekingen bijdragen aan diabetes, hartziekten en kanker.

Er werd tijdens een onderzoek in 2015 een selectie gemaakt van 218 deelnemers. Deze werden in twee verschillende groepen verdeeld. Een groep deed aan yoga, de andere niet. Het bleek aan het einde van het onderzoek dat de beoefenaars van yoga veel lagere ontstekingsmarges hadden.

Goed voor je hart

Als er een orgaan is wat heel belangrijk is dan is het wel ons hart. Het pompt niet alleen het bloed door het lichaam, het zorgt er ook voor dat onze weefsels hun benodigde voedingsstoffen krijgen. Door yoga te beoefenen kan je de gezondheid van je hart aanzienlijk verbeteren.

Een van de grootste boosdoeners is een hoge bloeddruk. Deze kan voor hartproblemen zoals hartaanvallen en beroertes zorgen. Wanneer je door yoga je bloeddruk verlaagt zullen deze problemen aanzienlijk verminderen.

Betere kwaliteit van leven

Tegenwoordig wordt yoga steeds vaker gebruikt om een betere kwaliteit van leven te genereren. Behalve dat yoga de levenskwaliteit verbetert zorgt het ook voor een beter humeur en kan yoga chronische vermoeidheid aanzienlijk verminderen.

Veel mensen hebben vandaag de dag last van chronische pijn. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Door aan yoga te gaan doen is de kans groot dat je na verloop van tijd veel minder pijn ervaart of zelfs helemaal pijnvrij door het leven kunt gaan.

Er zijn veel mensen die yoga beoefenen om er leniger door te worden. Wanneer je de juiste oefeningen doet kan dit je prestaties aanzienlijk verbeteren. Ook kan het helpen om flexibeler te worden en om beter in balans te kunnen blijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *