Schaduwdoek bevestigen, hoe moet dat?

Wanneer u een schaduwdoek heeft aangeschaft of wilt aanschaffen, moet u deze ook bevestigen. De vraag is echter, hoe werkt dat, zo’n schaduwdoek bevestigen. Wat is nou de beste manier om een schaduwdoek op te hangen. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden die wij met u gaan doornemen. Zo kunt u uw schaduwdoek monteren, zodat deze mooi en strak gespannen hangt. Een goede bevestiging van het schaduwdoek zorgt voor maximaal gebruiksgemak, waardoor het schaduwdoek echt tot zijn recht komt. 

Waar begin ik?

Als eerste is het belangrijk om vast te stellen welk schaduwdoek u heeft. Wat zijn de afmetingen en waar zitten de ophangogen. Wanneer u dit weet, kunt u bepalen waar ophangpunten moeten komen. Deze ophangpunten kunnen in een bestaand oppervlak worden gemaakt, maar kunnen ook speciaal bijgemaakt worden.  Wat uw mogelijkheden zijn is grotendeels afhankelijk van de ruimte die u gaat gebruiken. Is het een kleine hoek in de tuin, of heeft u meer ruimte over? Denk ook na over wat het beste bij uw woning past. 

Bevestiging in stenen muur

Om een schaduwdoek in een (stenen) muur te bevestigen, zult u ophangogen moeten aanbrengen in de muur. Hiervoor neemt u een oogbout, oogplaat of een andere schroef met een ophangoog. Voor de meest sterke bevestiging, kiest u voor een keilbout met ook. Hiervoor maakt u met een betonboor een gat in de muur ter grootte van de bout. Daarna brengt u de bout aan in de muur. Om de keilbout te verankeren in de muur, draait u aan de moer totdat deze niet meer verder kan. De keilbout heeft zich uitgezet in de muur en zit nu muurvast. U heeft nu een ophangoog in de muur zitten die veel gewicht aankan. Om de schaduwdoek nu met deze ophangogen te verbinden, maakt u gebruik van een karabijnhaak of draadspanner. Dit kan ook eventueel met een stuk touw of ketting er tussen. Gebruik niet alleen touw, want dan is het erg lastig om het doek strak te spannen. Ook is het dan minder snel te verwijderen dan wanneer u met een haak werkt. Deze klikt u namelijk eenvoudig los. 

Bevestiging in pergola (overkapping)

Een andere veelvoorkomende plaats voor een schaduwdoek is een pergola. Deze open overkapping is in de meeste gevallen gemaakt van houten balken en palen. Doordat u werkt met hout, brengt dit veel mogelijkheden met zich mee. Schroeven zijn bijvoorbeeld makkelijker te verwerken in hout dan in steen. U kunt bijvoorbeeld een plaat met oog of rails met oog vastschroeven in het hout. Hiervoor heeft u, in tegenstelling tot steen, geen pluggen of ander materiaal voor nodig. Ook boren is in de meeste gevallen niet nodig. Mocht u met hardhout werken, kan het zijn dan het makkelijk is om even voor te boren, zodat de schroef makkelijker wegdraait in het houtoppervlak. Nadat u een ophangoog heeft bevestigd in het hout, gebruikt u weer een haak om het schaduwdoek op te hangen. Hiervoor kunt u dezelfde karabijnhaken of draadspanners gebruiken als bij een montage in steen. 

Tip ophangen schaduwdoek

Schaduwdoeken kunt u het beste onder een aflopende hoek monteren. Wanneer er een regenbui komt, hoeft u het doek niet gelijk weg te halen. Wanneer u deze laat hangen en het schaduwdoek helemaal recht hangt (waterpas), dan blijft er een grote plas water op het doek liggen. Dit kan ervoor zorgen dat het doek kapotscheurt, wat natuurlijk zonde zou zijn van uw prachtige schaduwdoek. Laat het doek aflopen zodat het water naar de zijkant kan stromen, op een plek waar u er geen of weinig last van heeft en de afwatering op orde is. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *